15 Eylül 2011 Perşembe

Tutan


Bir futbol takımı için, en kalıplaşmış sözlerden biri  '' Atanı ve tutanı iyi olacak'' cümlesidir belki de. Bir takımın kalecisi, ve hücum oyuncuları iyi olmadığı sürece, isterse en iyi orta saha ve defans oyuncularından kurulu olsun, hiç bir şey başaramazlar.

İşte bugün o atan ve tutan sözündeki 'tutan' kısmına değineceğiz.
Bir takımın kalecisi iyi olduğu zaman, bu hem o takımın savunma oyuncularına, hem kenardaki antrenörüne, hem taraftara, kısacası herkese güven verir. Savunma oyuncuları daha rahat oynarlar, herhangi bir hata durumunda arkalarındaki adam hatayı telafi edecek güveni veriyorsa, o iyi bir kaleci demektir bu.
Kalecilerde oyun kurma yeteneği, saha görüşü, toplara çıkışı, bire birlerde açı kapatması, yan toplar vesaire derken bir çok özellik vardır aslında. Kimi topu oyuna sokarken başarılıdır, kimi cepheden gelen toplarda. Ama eğer komple bir kaleciyseniz, bunların hiç biri dikkate alınmaz bana kalırsa.

Böyle konuya bir giriş yapmış olduk ama, asıl değineceğim nokta Trabzonspor'un kalecileri, ve dolayısıyla bunun üzerindeki Şenol Güneş etkisi.
Şenol Hoca gelmeden önce eğer adını yanlış hatırlamıyorsam Tony Sylva adında bir kaleci koruyordu Trabzonspor'un kalesini. Kaleci olmayı geçtim, adamda futbolcu tipi yoktu. Bildiğin fıçı gibi bir şeydi.
Şenol hoca gelmesiyle birlikte yaptığı ilk ve belki de en doğru hamle olarak formayı Onur Recep Kıvrak'a teslim etti.Trabzon'un kalesinde artık Onur görev alacaktı.

Gelir gelmez de Onur'a ne yaptı, nasıl bir etki yarattı bilmiyorum ama , Onur gerçekten Türk Milli takımının Volkan'la birlikte en iyi iki kalecisinden biri haline geldi.
Bence bu kısa zamanda Onur'un bunları başarmasında, doğrudan Şenol Güneş etkisi var .
Şenol Hoca'nın kaleciliğini izleyemedim, kendisinide 2002 Dünya Kupasında tanıdım, ardından kalecilik kariyerini, efsanelerini öğrendim.
Belki de Onur'un buralara gelmesinde, Şenol Güneş'in kalecilik kariyerinin büyük etkisi vardır. Hatta var diyebilirim direk.
Onur Şenol Hocayla birlikte sıra bekleyen bir ikinci kaleciyken , güven veren, ''komple'' ve çok iyi bir kaleci haline geldi..

Geçtiğimiz sezon bir şanssızlık yaşadı Onur Kıvrak. Sezonun bitmesine sayılı hafta kala. Kaleyi bu kez Tolga Zengin'e teslim etti Şenol Güneş.
Açıkcası ben dahil bir çok kişi, Trabzonspor'un bundan sonra işinin daha zor olacağını, kalede Onur'un yokluğunun ciddi şekilde hissedileceğini düşünüyordu.

Fakat Şenol Güneş, çok kimsenin bir şey beklemediği Tolga Zengin'i aldı, ve dün İnter maçının, daha önce Athletic Bilbao ve böyle bir çok maçın kahramanı haline getirdi. Dün İnter'e karşı alınan 1-0 lık galibiyetin bir numaralı pay sahibi Tolga Zengin'dir. En kritik yerlerde çıkardı toplar, maç boyunca koruduğu sakinlik ve en ufak bir hata bile yapmaması, belki de Trabzonspor'un attığı golü korumasını sağladı..

Artık Trabzonspor'un ve Türk Milli takımının ciddi şekilde iyi bir kaleci rotasyonu var. Volkan yerine Onur, Onur yerine Tolga oynasa kimse neden diyip ses çıkaramaz.En azından ben çıkarmam.
Bunun da bir numaralı yaratıcısı Şenol Güneştir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder