26 Ağustos 2011 Cuma

Fenerbahçeye yakışan



Uefa'nın baskısıyla alınan karar sonrası artık herşey netleşmiştir. Şike davasının suçlusu Fenerbahçe'dir. Diğer bütün külüpler aklanmıştır. Kararın geç verilmesi ve sisteme UEFA'nın devereye sokulması ile Fenerbahçeye bu dönemde verilebilecek maksimum zarar verilmiş, herkes rahatlamış, sorun da ortadan kalkmıştır.


Ama cezamızı aldık kurtulduk diye düşünen Fenerbahçelilere hemen sevinmemelerini tavsiye ederim. Görünen o ki Fenerbahçe biraz toparlanıp ayağa kalkmaya çalıştığında bir darbe daha gelecek ki takım beş on yıl kendine gelemesin. Nasıl mı olacak?


Şike UEFA kupası maçları için mi iddia ediliyor? Hayır, Türkiye Ligleri için. Öyleyse nasıl oluyor da Türkiye Liglerinde yapıldığı iddia edilen şike ile ilgili olarak Fenerbahçeyi şampiyonlar liginden mahrum bırakan federasyon ligi hiçbirşey olmamış gibi başlatabiliyor? Şampiyonlar igine almamakla zaten kulübü suçlu ilan etmişsin. Niye cenazeyi gömmüyorsun? Fenerbahçenin durumu netleşmeden Şampiyonlar ligine katılması durumunda ortaya çıkan riskler ligimiz için de geçerli değil mi? Lig başladıktan sonra diyelim ki 10. haftada Mahkeme iddaanameyi kabul ederse ne olacak? Boşa oynanan maçlar, heba olan sezonlar ve karmaşa. Şimdi bütün bunlara rağmen neden Fenerbahçe küme düşürülmüyor? Baştaki sorumuzu tekrar edelim. Neden cenaze gömülmüyor? Tabi ki Fenerbahçenin derisi için.


Fenerbahçenin etinden sütünden yararlananlar derisini de istiyor. Bu sezon tüm takımlar ciddi paralar harcadı bir çok kulüp iflas aşamasında, çok paraya ihtiyacın olduğu bir sezonda lige Fenerbahçesiz başlanması halinde tüm gelirler(yayın gelirleri, forma satışları, yazılı görsel medya ve reklam gelirleri, sponsorluklar v.b) düşecektir. Bu nedenle ne Federasyon ne de kulüpler Fenerbahçenin küme düşmesini istemiyor. Bunun için TFF şike yaptığına emin olduğu halde küme düşürmüyor. İddianame biraz gecikirse belki bu sezonu gelir kaybı yaşamadan kurtarırım diyor. Peki Fenerbahçenin durumu ne olacak? Suçlu olmuş ama mahkümiyeti onaylanmamış olarak nasıl Lige devam edecek ve motive olacak? Bu takım için bu sezon başlamadan bitmiştir. Eğer iddianame sezon ortasında ya da sonunda kabul edilirse alacağı cezalar dolayısıyla gelecek sezon da bitmiştir.


Fenerbahçe derisini yüzdürmemek ve bu oyunu bozmak için ne gerekiyorsa yapıp kendini küme düşürtmelidir. Bank Asya Liginden başlamalı ve temiz bir sayfa açmalıdır. Yıllarca süreceği kesin olan davada da haklarını sonuna kadar korumalı ve kendini savunmalıdır.


Bu arada, TFF'nunun Disiplin Talimatnamesinin iyiniyetli davranışlarını inceleyen 104. maddesi "şaibeye bulaşan takım kupayı iade ederse cezaden yırtabilir" hükmünü kullanarak avantaj sağlayan Beşiktaşı tebrik etmek bu maddeyi göremeyen Fenerbahçe yöneticilerine de yakın gözlüğü tedarik etmek yerinde olacaktır. Bundan sonra işe yarar mı bilmiyorum ama Fenerbahçenin de şampiyonluk kupasını vermesi yerinde olabilir. Ama federasyona değil, yöneticisi, futbolcusu, milletvekili, taraftarı ve medyası ile lig bittikten sonra da şampiyonluğu kovalayan ve isteyen Trabzonspor ile, Şampiyonluğu Fenerbahçe almasın diye her türlü özveri ve gayreti gösteren Galatasaraya. Tabi kupa tek olduğundan öncelikle kupayı eşit olarak ikiye bölmek sonra da bir parçasını Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arenaya diğerini de Avni Aker'e göndermek en adil ve doğru olanıdır. İstek halinde kupanın alt yani kıç kısmı ya da kulplarından biri de Federasyona postalanabilir. Fenerbahçeye yakışan da budur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder