15 Ağustos 2010 Pazar

Box to Sarp!


Galatasaray'ın aradığı terim. Box to box midfielder,çift yönlü orta saha oyuncusu. Yani kimdir bu terimin kralı derseniz size Xavi derim, Galatasaray tabiki Xavi ayarında bir oyuncu aramıyor,arayamazda,arasada Adnan Sezgin bulamaz tabii. Ancak demek istediğim oyun stili olarak Xavi, Gerrard,ya da Lampard en iyi örnekleri bu terimin.

Galatasaray ilk önce Elano'dan box to box oyuncusu yaratmayı düşündü,beceremedi,Elano fazla hücumcu kaldı. Galatasaray'ın başarızlığının en büyük nedeni de buydu. Hala da bu olmaya devam ediyor aslında. Frank Rijkaard'ın bu takım üzerinde kurmaya çalıştığı disiplin,oynatmaya çalıştığı sistem bu tarz bir orta saha oyuncunuz olmazsa çöker. Yada o mevkide Ayhan'ı kullanırsanız tabi. Rijkaard bir nevi Ayhan'dan Xavi yaratmaya çalıştı. O yanlış yapmadımı? Mutlaka yaptı,elindeki malzemeyi Barça'dakiyle aynı kalitede sandı,aynı futbolu oynatmaya çalıştı başaramadı. Bir yandan da adam ne yapsın diyor insan. Elindeki en yetenekli orta saha oyuncusu Ayhan Akman olunca,bu takımdanda pek bişey beklenmesi olası değil.


Transfer dönemi başladığından beri bir çok isim döndü Galatasaray'ın box to box orta saha oyuncu adayları için. Kallström dendi,Ledesma dendi,o dendi , bu dendi.. Kimler geldi kimler gitti koca transfer döneminde Galatasaray'a . Ama hala adam gibi bir 'çift' yönlü orta saha oyuncusu alınamadı. Sivas'taki mağlubiyetin sebeplerinden biriside buydu. Böyle bir oyuncunuz olmayınca,oyunda kontrolü elinizde tutmanız çok daha zor oluyor. Defans ile hücum arasında bağ kurmanız,oyundaki alanı daraltmanız zorlaştığı gibi elinizde bulunan yeteneksiz orta saha oyuncularınız beş metre yanındaki arkadaşına pas atmayı beceremeyince takım organize olamıyor.


Şimdi Rijkaard gerçekten ne yapsın demek istiyorum?Elinde orta saha oyuncusu yok şuan. Orta sahada oynattığı isimlerin hepsi ön libero aslında. Yetenek bakımından sınırlı,oyun görüşü zayıf ve son derece futbol bilgisi açısından eksik oyuncular. E sen bu oyuncularla ana yemek yapmaya çalışıyorsun,ama onlardan daha bir cacık olmuyor... Mustafa Sarp'ı da çift yönlü oynatmayı denersen en fazla box to Sarp çıkıyor ortaya...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder