31 Ağustos 2010 Salı

Sola yeni Tangocu;Emiliano İnsua



Emiliano Adrián Insúa Zapata.. Liverpool'un genç Arjantinli oyuncusu kiralık olarak artık Galatasaray'da. Arjantin'de gelecek vaadeden isimlerden birisi olarak gösterilen genç oyuncu savunmanın solunda forma giyiyor. Insua kiralık olarak 2010-2011 sezonunda Galatasaray formasını giyecek.

7 Ocak 1989, Buenos Aires doğumlu genç savunmacı. Bir futbolcu fabrikası olan Arjantin'den savunmacı çıkmaz mantığını çürüten bir oyuncu. Kariyerine Boca Juniors altyapısında başladı. Her Arjantinli genç oyuncu için bir rüya olan sarı-lacivertli takımın altyapısında eğitimini alan Insua, 2006 sezonunun başında A takıma yükseldi. Arjantin'de hemen hemen tüm kademelerde ulusal takım formasını giyen genç oyuncu Boca'da ki ilk A takım tecrübesinde herhangi bir maçta forma giyemedi. 2007 yılının Ocak ayında 100 bin euro karşılığında İngiliz temsilcisi Liverpool'a transfer olan genç oyuncu yeni bir maceraya genç yaşta adım atmış oldu..
Liverpool'da geçireceği üçüncü sezonu Insua adına iyiye işaretti. 2008-2009 sezonunda daha fazla forma şansı bulan Arjantinli savunma oyuncusu sezon ligde 10, kupalarda toplam 3 maçta Liverpool formasını sırtına geçirmeyi başardı. Geçmiş iki yıla oranla çok daha iyi ve verimli bir sezon geçiren Insua aynı zamanda ilk kez ulusa takıma çağrılmıştı. Ve asıl patlamayı genç oyuncu geçtiğimiz yıl yaptı. Rafa Benitez'in tam anlamıyla değişmez adamlarından birisi olan genç Arjantinli savunmanın sol tarafını adeta parselledi. Ligde 31 maçta forma giyen Insua, Şampiyonlar Ligi'nde 6, UEFA'da 4, FA Cup'ta 2, Lig Kupası'nda 1 maç olmak üzere sezonu toplam 44 resmi maç ile tamamladı. 44 resmi maçta savunmanın sol tarafında forma giyen Arjantinli oyuncu yalnızca bir gol atabildi ki, o golde Lig Kupası'nda Arsenal'e karşı mükemmel ötesi bir goldü. 1 golün yanı sıra yaptığı 5 asistle de dikkatleri üzerine çeken genç oyuncu 43 maça ilk 11'de çıktı, 40 maçta 90 dakika forma giydi. Tam bir istikrar abidesi olan ve tabir-i caizse tırnaklarıyla kazıyarak bugünlere gelen Insua bu sezon herhangi bir karşılaşmada görev alamadı.
Arjantinli savunma oyuncusunun sol ayağı inanılmaz etkili. Ayrıca son derece çevik ve süratli olan Insua'nın en büyük özelliklerinden birisi de savunmadan sık sık bindirmelere gelmesi. İstatistiksel olarak ta son derece istikrarlı ve verimli bir isim İnsua.
Insua kelimenin tam anlamıyla Rijkaard'ın istediği, aradığı bir savunmacı bek. Daha doğrusu hücumcu bir bek olarak onu görebiliriz. Sık sık sol çizgiden bindirmeler yapacak, içeriye kat edecek ve her an uzaktan sert şutlar atabilecek bir oyuncu. Savaşçı, mücadeleci ve agresif futbolunun yanı sıra ofansif bir savunmacı bek olması da onu takımda etkili bir isim haline getiriyor. Açıklamalarına baktığımız zaman Insua tekrardan kendisini göstermeye, oynamaya geliyor. Bir yıllık kiralık olarak gelmesi belki kafamızda bir çok soru işaretini de beraberinde getirebilir. Fakat inanılmaz önemli bir detayda burada bulunuyor. Insua'nın sözleşmesi gelecek sezon (2012) bitiyor. Yani oyuncuyu burada memnun ederseniz ve düzenli olarak forma şansı verirseniz bir sene sonra çok cüzi bir miktara sözleşme imzalatabilirsiniz. Satın alma opsiyonu olarak sözleşmesinde 4 milyon euro yazıyor. Mayıs sonuna kadar bu bedel karşılığında Insua'yı renklerimize katabiliriz. Liverpool takımı Insua'yı gözden çıkarttı. Çünkü Premierlig'de 25 oyuncunun 7'si İngiltere'de yetişmiş olmalı zorunluluğu bulunuyor. Bu konuda en sıkıntılı takım ise Liverpool. Böylesine bir avantaj ve şansla birlikte gelen bir Insua, gelecek sezon için müthiş bir derecede işimize yarayacak, hatta bu sezon içerisinde kendisinden maksimum verim sağlanacak, savunmada bir çok alternatif ve rotasyon üretmemize neden olacak. Arjantinli genç oyuncuya hoşgeldin diyor ve Galatasaray forması altında üstün başarılar diliyoruz. Birde unutmadan eklemekte fayda var. Geçen sezon İngiltere sınırları içerisinde yaklaşık 35 maç oynamış bir oyuncunun ne sertlikten nede mücadeleden kaçmayacağını eklemek gerekiyor. Tam tersi, sol tarafı otobana çevirir. Bizden söylemesi.. Hoşgeldin Insua.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder