2 Ağustos 2010 Pazartesi

Johan Cruyff- Bir futbolcudan daha fazlası



Bütün dünyanın bayılarak izlediği Barcelona’nın arkasında 1 kişi var; Johan Cruyff.17 yaşında Ajax A takımına çıktığında takımın başında total futbolun mucidi Rinus Michels vardı.Daha 18 yaşında iken ‘herkes futbolu tekdüze bir oyun sanıyor fakat yanılıyorlar’ demesi Cruyff’un herşeyi önceden düşündüğünün bir göstergesi (total futbolu Cruyff’un bulduğuna dair söylentiler de var.)
71-73 sezonları arasında Ajax ile 3 defa Avrupa’nın en büyüğü olan Cruyff daha sonra Barcelona’ya 1 milyon dolara transfer oldu.Fakat İspanya’ya sokamadılar O’nu çünkü gümrükten geçiremediler.Son çare olarak Cruyff’u iş makinesi gösterip içeri aldılar.Ve günümüz Barcelona’sı ta o günden şekillenmeye başladı.
Cruyff’un en önemli özellikleri hızı ve tekniğiydi.Bir futbol hareketine adını veren ilk kişiydi.(Cruyff dönüşü.)O’nu Pele ve Maradona gibilerden ayıran en büyük 2 özelliği sadece futbolcu değil futbol düşünürü olması ve takımı oynatmasıydı.Geçmişte bunu başarabilen 2 kişi var zaten; biri Di Stefano diğeri Platini.Ben futbolculuğundan çok dahiliğinden etkilenmiş biri olarak biraz bahsetmek istiyorum bu konudan.2 oyuncunun pozisyon değişmesi fikri ilk O’ndan çıkmıştır.Hatta Arsene Wenger ‘İşin içinde Cruyff yoksa bunu tam olarak başarmak imkansız.’ demekte.Futbol hakkındaki sözleri halen tartışılmakta.O kimilerine göre boş laflar bütünü kimilerine göre ise bir futbol dahisi.

İlk önce ‘finalde güzel futbol adına İspanya’yı destekleyeceğim’ sözüyle dikkat çekti Cruyff. Finalden sonra da objektiflik ve güzel futbol çerçevesinde ayakta alkışlanası açıklamaları geldi Cruyff’un: “Hollanda finalde çok kirli bir futbol oynadı. İspanya’yı bol faul yaparak yıldırmaya çalıştılar. Kazanmak için çok adice bir yol izlediler. Açıkçası bir Hollandalı olarak bu durumdan çok utandım.” Herhalde kazanmanın ne zaman güzel olacağını çok güzel açıklıyor bu sözler. Bunu bir İspanyol ya da finalde İspanya’nın galibiyetine 500 lira basan biri söylese kimsenin dikkatini çekmez. Ama işte gerçek futbol sevgisi böyle bir şey.
Dünyanın gelmiş geçmiş en yetenekli futbolcusu olduğu söylenemez belkide,ancak Dünya'ya gelen en zeki futbolcu olduğu kesin.. Milyonların bayılarak izlediği İspanya ve Barcelona futbolunun bu günlere gelmesini sağlayan insandır kendisi...
Büyüksun Johan Cruyff...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder